Palma

Krem z dyni

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Krem z dyni

Składniki:

1 dynia (około 1 kg)
4 marchewki 
1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
300 ml mleka kokosowego
Kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki Palmy
Około 50 g pestek dyni
Jogurt naturalny do podania
Sól, pieprz

Krok po kroku

Krok 1

Dynię i marchewkę pokroić na kawałki. W garnku rozpuścić łyżkę Palmy, dodać dynię i marchewkę oraz czosnek, doprawić solą, podsmażyć około 10 minut.

Krok 2

Wlać bulion, dodać imbir. Gotować, aż warzywa zmiękną. Zblendować, wlac mleko kokosowe, doprawić pieprzem i solą. Jedną łyżkę Palmy rozpuścić na patelni, wsypać pestki dyni, podprażyć.

Krok 3

Zupę nałożyć do miseczek, podawać z jogurtem naturalnym i prażonymi pestkami dyni.

I gotowe!