Palma

Kruche rurki z kremem

Poziom trudności Trudny
Czas Do godziny
Kruche rurki z kremem

Składniki

Ciasto:
320 g mąki
180 g margaryny Palma
90 g śmietanki 18%
40 g cukru + drobny cukier do obtoczenia wierzchu
1 jajko
Szczypta soli

Krem:
400 ml mleka
180 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
70 g margaryny Palma
1 łyżeczka pasty waniliowej lub miąższ wydrążony z jednej laski wanilii

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 40 minut. 

Krok 2

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyciąć paski szerokości około 2 cm, nawinąć na foremki do rurek. Obtoczyć w drobnym cukrze. Piec w temp. 190°C przez około 15-20 minut. Ostudzić.

Krok 3

Żółtka ubić z połową cukru, następnie dodać mąkę, zmiksować. Resztę cukru zagotować wraz z mlekiem. Stopniowo wlewać mleko do żółtek, cały czas mieszając. Dodać pastę waniliową, wymieszać, a następnie całość zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Następnie dodać margarynę, wymieszać, schłodzić w lodówce. Nałożyć krem do rękawa cukierniczego i nadziać rurki. 

Smacznego!