Palma

Kruche stokrotki z lemon curd

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Kruche stokrotki z lemon curd

Składniki: 

Ciasto: 

300 g mąki pszennej  

120 g cukru pudru  

200 g margaryny Palma  

1 jajko  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

½ łyżeczki soli 

Krem cytrynowy: 

200 g margaryny Palma  

200 g cukru  

400 ml mleka  

2 żółtka  

1 łyżką mąki ziemniaczanej  

2 łyżki mąki pszennej  

Sok i skórka otarta z 1 cytryny  

Dodatkowo: 

Pestki granatu  

Opcjonalnie: cukier puder  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować wyciąć z niego foremką ciasteczka w kształcie kwiatków.

Ułożyć je w foremce do pieczenia mini muffinek. Piec w temp. 170C przez około 20 minut (na złoty kolor). Ostudzić 

Krok 2

100 ml mleka odlać, wymieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko, cukier, sok i skórkę z cytryny zagotować. Wlać masę jajeczną, wymieszać, zagotować.

Przestudzić tak, aby masa nie była gorąca, ale pozostała lekko ciepła. Dodać pokrojoną na kawałki Palmę, zblendować za pomocą blendera 

Krok 3

Nałożyć masę do upieczonych koszyczków z ciasta kruchego. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.  

Wierzch posypać pestkami granatu. Można też dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.  

I gotowe!