Leśny mech z frużeliną rabarbarowo-truskawkową
Składniki (na ok. 6 porcji):
Ciasto:
2 jajka (rozmiar M),
110 g cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
120 g świeżego szpinaku baby,
100 ml zimnej wody,
100 g Palmy,
180 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Frużelina rabarbarowo-truskawkowa:
300 g truskawek,
150 g rabarbaru,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki soku z cytryny ,
2 łyżki wody,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem:
400 ml śmietanki 30%,
250 g mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Dodatkowo (do dekoracji):
100 g truskawek,
listki świeżej mięty.