Palma

Leśny mech z frużeliną rabarbarowo-truskawkową

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Leśny mech z frużeliną rabarbarowo-truskawkową

Składniki (na ok. 6 porcji):

Ciasto:   

2 jajka (rozmiar M), 
110 g cukru, 
1 łyżeczka cukru waniliowego,  
120 g świeżego szpinaku baby, 
100 ml zimnej wody, 
100 g Palmy,  
180 g mąki pszennej,  
1 łyżeczka proszku do pieczenia.  

   

Frużelina rabarbarowo-truskawkowa:  

300 g truskawek, 
150 g rabarbaru, 
3 łyżki cukru,  
2 łyżeczki soku z cytryny ,  
2 łyżki wody, 
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   

Krem:   

400 ml śmietanki 30%, 
250 g mascarpone,   
3 łyżki cukru pudru, 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. 

Dodatkowo (do dekoracji):  

100 g truskawek, 
listki świeżej mięty.  

Krok po kroku

Krok 1

Spód tortownicy (20-21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, dodać wodę i zblendować dokładnie na pulpę.  

Krok 2

Palmę rozpuścić i przestudzić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną, puszystą masę. Do jajek dodać zblendowany szpinak i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i miksować do połączenia się składników. Dodać Palmę i zmiksować.  

 

Krok 3

Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-35 minut lub do suchego patyczka. Przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić. Wierzch ciasta ściąć nożem. Wydrążyć cały, jasnozielony środek, rwąc kawałki ciasta na mniejsze części.   

 

 

Krok 4

Frużelina:  Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Rabarbar pokroić na plasterki. Truskawki i rabarbar przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny, cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, aż rabarbar i truskawki częściowo się rozpadną i puszczą sok. 

 

 

 

Krok 5

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie i wlać od rondla. Podgrzać chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Frużelinę całkowicie wystudzić.   

 

 

Krok 6

Krem:  Do śmietany dodać cukier puder i mascarpone. Ubić na sztywno. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.  

 

 

Krok 7

Na dno szklanek wsypać porcję ciasta szpinakowego. Dodać porcję frużeliny i krem. Wierzch deseru posypać ciastem, udekorować kawałkami truskawek i świeżymi listkami mięty.