Palma

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Ciasto:

  • 500 g maku
  • 450 g jabłek startych na tarce
  • 200 g margaryny Palma
  • 180 g cukru pudru
  • 250 g drobno posiekanych migdałów
  • 120 g bułki tartej
  • 150 g rodzynek (posiekanych)
  • 100 ml mleka migdałowego (lub krowiego) 
  • 3 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem waniliowy:

  • 150 g margaryny Palma
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 160 g cukru

Dodatkowo:

  • Masa marcepanowa na wierzch (około 400 g)
  • Do dekoracji: migdały, gałązki świerku, laski cynamonu, pierniczki itp.

Krok po kroku

KROK 1

Mak opłukać na sitku, wsypać do garnka, wlać 500ml mleka i 500ml wody. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Odcedzić, zmielić 2 razy.

KROK 2

Palmę zmiksować wraz z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać miód, zmiksować. Dodawać stopniowo mak, miksując. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do półokrągłej blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170C przez około 50-60 minut. Ostudzić.

KROK 3

Budyń ugotować na mleku wraz z cukrem, ostudzić, zmiksować z Palmą.

KROK 4

Wierzch ostudzonego ciasta posmarować kremem waniliowym, nałożyć marcepan, udekorować wg uznania.