Palma

Metrowiec

Poziom trudności Łatwy
Czas Do 30 minut
Metrowiec

Składniki

Ciasto:
6 jajek
200 g cukru
450 g mąki pszennej
260 g oleju
260 ml wody gazowanej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
250 g margaryny Palma
250 g cukru

Polewa:
200 g czekolady gorzkiej
50 g cukru pudru
30 g margaryny Palma
50 g śmietanki 30%
Orzechy włoskie do dekoracji

Krok po kroku

Krok 1

Białka ubić wraz z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo wlać olej i wodę. Wymieszać ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Dwie takie same formy keksowe wyłoży papierem do pieczenia i upiec dwa ciasta. Temp. 180°C przez około 45 minut. Ostudzić, pokroić w plastry.

Krok 2

Szklankę mleka wymieszać z mąką i żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem dodać mleko z mąką i zagotować budyń. Ostudzić. Zmiksować z margaryną na krem.

Krok 3

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić, lekko ostudzić. Kremem budyniowym posmarować każdy plaster ciasta i złożyć ze sobą naprzemiennie: raz jasne, a raz kakaowe ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem, a następnie polewą. Wierzch dowolnie udekorować, np. orzechami włoskimi. Kroić porcje ciasta pod kątem. 

Smacznego!