Palma

Migdałowe ciasto ze śliwkami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Migdałowe ciasto ze śliwkami

Składniki: 
360 g mąki pszennej, 
180 g cukru trzcinowego, 
150 g roztopionej margaryny Palma, 
150 g mleka migdałowego lub krowiego, 
4 duże jajka, 
70 g posiekanej białej czekolady, 
1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia,  
szczypta soli, 
około 1 kg śliwek + 2 płaskie łyżki mąki pszennej do obtoczenia. 
 

Kruszonka: 
100 g mąki krupczatki, 
70 g cukru pudru , 
60 g Palmy. 

Krok po kroku

Krok 1

Składniki na kruszonkę wymieszać, rozgnieść w palcach, wstawić do lodówki. W tym czasie ze śliwek usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mąką.

Krok 2

Mąkę, sodę, proszek i sól wymieszać. Pozostałe składniki połączyć w drugim naczyniu i wymieszać trzepaczką. Wlać do mąki, wymieszać. Dodać czekoladę, wymieszać.  

Krok 3

Wylać ciasto do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć śliwki, wierzch posypać obficie kruszonką. Piec w temp. 180°C przez około 55 minut (do suchego patyczka).  

I gotowe!