Palma

Migdałowy biszkopt z jabłkami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Migdałowy biszkopt z jabłkami

Biszkopt: 
6 dużych jajek, 
170 g mąki migdałowej, 
100 g mąki pszennej, 
180-200 g cukru, 
30 g mleka migdałowego, 
35 g Palmy, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Dodatki: 
3 jabłka, 
2 łyżki cukru trzcinowego, 
sok z cytryny, 
migdały w płatkach, 
cukier puder do oprószenia wierzchu, 
opcjonalnie jogurt do podania. 

Krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać.  

 

Krok 2

Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć plasterki jabłek, oprószyć cukrem trzcinowym. Piec w temp. 180°C około 45 minut (do suchego patyczka).  

 

Krok 3

Po upieczeniu lekko ostudzić, posypać prażonymi migdałami w płatkach, lekko oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakuje podane z jogurtem.  

I gotowe!