Palma

Miodownik

Poziom trudności Średni
Miodownik

Składniki: 

Ciasto: 

250 g Palmy

300 g mąki pszennej  

180 g cukru trzcinowego  

100 g miodu  

3 jajka  

1 łyżeczka sody  

2 łyżki mleka  

Krem:  

500 ml mleka  

1 budyń śmietankowy + 1 łyżka mąki pszennej  

170 g cukru  

200 g Palmy

Dodatkowo: 

1 puszka kajmaku  

Około 70 g posiekanych orzeszków ziemnych (orzechowy krokant)  

Krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto. Białka ubić. Palmę zmiksować z cukrem i miodem, dodać żółtka. Dodać sodę wymieszaną z mlekiem, mąkę, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Krok 2

Podzielić ciasto na 4 części, każdą upiec oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować krem. Na mleku wraz z cukrem ugotować budyń, ostudzić, zmiksować z Palmą.  

 

Krok 3

Złożyć ciasto w kolejności: ciasto miodowe kajmakkrem budyniowy aż do skończenia składników. Wierzch posypać obficie orzechami 

I gotowe!