Palma

Muffinki czekoladowe z truskawkami  

Muffinki czekoladowe z truskawkami  

Ciasto na muffiny: 

  • 220 g mąki pszennej  
  • 130 g cukru   
  • 100 g mleka roślinnego lub krowiego   
  • 100 g roztopionej margaryny Palma  
  • 3 jajka  
  • 3 łyżki kakao  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej  
  • Szczypta soli 

Mus truskawkowy: 

  • 370 g świeżych truskawek pokrojonych w kostkę 
  • 130 g cukru  
  • 45 g mąki ziemniaczanej 
  • Kilka listków bazylii  
  • 2 łyżki dżemy truskawkowego  

Dekoracja: 

  • 100 g gorzkiej czekolady  
  • Świeże truskawki  
  • Listki bazylii  

Krok po kroku

Truskawki wsypać do garnka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, listki bazylii i całość gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać dżem, wymieszać. Wyjąć listki bazylii, ostudzić i przełożyć mus do rękawa cukierniczego.  

Palmę, jajka i mleko wymieszać. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć zawartość obydwu misek.  

Na dno papilotek do muffinek nałożyć porcję ciasta, wycisnąć mus truskawkowy, przykryć drugą porcją ciasta. Piec w temp. 180C przez około 25-30 minut.  

Ostudzić, wierzch polać roztopioną czekoladą, udekorować cząstkami truskawek i listkami bazylii.