Palma

Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

200 g Palma (w temperaturze pokojowej)

200 g cukru

3 jajka

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

200 g świeżych lub mrożonych borówek

150 ml mleka

Krok po kroku

KROK 1

Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół). Przygotować formę na muffinki, wykładając ją papilotkami lub natłuszczając. W dużej misce ubić Palmę z cukrem na puszystą masę, ubijać aż stanie się jasna i lekka. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Do masy dodać ekstrakt z wanilii.

KROK 2

Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać ją do mokrych składników, na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką, aż składniki się połączą. Następnie wmieszać borówki do ciasta, starając się nie uszkodzić owoców.

KROK 3

Nałożyć ciasto do papilotek, wypełniając je do około 2/3 wysokości. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą złociste, a wbity w nie patyczek wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjąć muffinki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.