Palma

Muffiny z rabarbarem i kruszonką

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Muffiny z rabarbarem i kruszonką

Składniki (na 12 sztuk):  

Suche: 
1 ½ (240 g) szklanki mąki pszennej tortowej  
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
¾ (165g) szklanki cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 

 
Mokre: 
1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 
½ (125 ml) szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)  
80 g margaryny Palma 

Dodatkowo: 
180 g rabarbaru

Kruszonka: 
60 g mąki pszennej 
30 g margaryny Palma 
30 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego  

Krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Składniki na kruszonkę przełóż do miski i zagnieć. Kruszonkę wstaw do lodówki.  

Krok 2

Rabarbar umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Mąkę przesiej. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.  

Krok 3

Margarynę Palmę roztop w rondelku i wystudź. Wymieszaj trzepaczką jajko z mlekiem i Palmą. Składniki suche i mokre połącz i wymieszaj tylko do połączenia. Dodaj rabarbar i wymieszaj. 

Krok 4

Formę do muffin wyłóż papilotkami. Ciasto nakładaj do ¾ wysokości papilotek. Na wierzchu każdej muffinki ułóż po kilka plasterków rabarbaru. Muffinki posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 23-25 minut, do suchego patyczka. Wystudź na kratce. 

Smacznego!