Palma

Murzynek z czereśniami 

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Murzynek z czereśniami 

Składniki:

300 g mąki pszennej,  
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g Palmy, 
1 szklanka (220 g) cukru, 
5 łyżek (40 g) gorzkiego kakao, 
5 dużych jajek, 
Szczypta soli,
500 g czereśni.

Krok po kroku

Krok 1

Czereśnie wydryluj i pokrój na połówki. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

 

 

Krok 2

Palmę przełóż do rondla dodaj cukier, kakao i mleko. Pogrzej na wolnym ogniu mieszając, aż składniki się rozpuszczą.

Krok 3

Polewę wystudź. Odlej 1/3 szklanki polewy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z solą. Do większej części polewy dodaj żółtka i zmiksuj całość. Dodaj mąkę z proszkiem i zmiksuj. Dodaj w 3 porcjach ubite białka i delikatnie wymieszaj je z ciastem za pomocą szpatułki.

 

 

Krok 4

Ciasto przelej do formy (26×21 cm). Na wierzchu ciasta ułóż czereśnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto przestudź na kratce i polej resztą polewy. Jeśli polewa zgęstniała, możesz chwilę ją pogrzać.

I gotowe!