Palma

Odrywane bułeczki serowe

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Odrywane bułeczki serowe

Składniki: 

600 g mąki pszennej typu 500,
8 g drożdży suszonych, 
1 jajko, roztrzepane, 
1 ½ łyżeczki soli, 
60 g Palmy, 
150 ml mleka, 
50 ml letniej wody, 
1 ½ łyżki cukru, 
100 g sera cheddar pokrojonego na 12 równych części. 

Dodatkowo: 

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek. 

Krok po kroku

Krok 1

W misie umieścić mąkę, drożdże, jajko, sól, Palmę rozpuszczoną wcześniej w ciepłym mleku, wodę i cukier. Zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta (w mikserze planetarnym przez ok. 10-12 minut).

Krok 2

Przykryć ciasto folią lub lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Podzielić ciasto na 12 równych kulek. Rozpłaszczyć kulkę, ułóż na niej kostkę sera. Zawinąć, formując kulę.

 

Krok 3

Powtórzyć czynność z pozostałymi partiami ciasta. Bułeczki ułożyć w formie do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.  Posmarować bułeczki jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

 

Krok 4

Smacznego!