Palma

Pączki z Crème Brûlée

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Pączki z Crème Brûlée

Ciasto:  

500 g mąki pszennej  

180 ml ciepłego mleka  

60 g roztopionej Palmy  

50 g cukru pudru   

3 żółtka 

2 jajka 

2 czubate łyżeczki suszonych drożdży  

Szczypta soli  

Olej do smażenia  

Krem

400 ml mleka  

200 g cukru  

1 opakowanie budyniu waniliowego  

150 g Palmy

Cukrowa skorupka na wierzchu: 

200 g cukru  

50 ml wody  

Krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Jajka ubić trzepaczką z cukrem pudrem. Wlać do mąki, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Wyrobić, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 90 minut.  

Krok 2

Uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju, na zloty kolor. Ostudzić.  

Krok 3

Na mleku wraz z cukrem ugotować budyń, przestudzić. Gdy budyń będzie jeszcze delikatnie ciepły dodać do niego Palmę, zmiksować blenderem na gładki krem. Nałożyć go do szprycy cukierniczej i nadziać pączki (jeśli krem będzie zbyt rzadki, schłodzić go uprzednio w lodówce).  

Krok 4

Wodę z cukrem podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Podgrzewać (nie mieszając) aż syrop nabierze złocistego koloru. Zanurzać w nim pączki od górnej strony.  

I gotowe!