Palma

Ciasto Pani Walewska

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Ciasto Pani Walewska

Składniki

Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
250 g margaryny Palma
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Beza:
4 białka
250 g cukru białego
1 łyżka soku z cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Około 100 g płatków kokosa

Krem:
600 ml mleka
2 budynie waniliowe
200 g cukru
150 g margaryny Palma
100 g serka mascarpone
Dżem truskawkowy/porzeczkowy/malinowy itp.

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, podzilić na dwie części, owinąć w folię schłodzić w lodówce przez 30 minut.  

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując aż powstanie beza. Dodać sok z cytryny, mąkę, zmiksować.   

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Nałożyć dżem, a następnie bezę. Piec 20 minut w temp. 180°C, następnie posypać wierzch kokosem, piec jeszcze 5 minut. Postąpić tak samo z drugą częścią ciasta. Ostudzić.  

Krok 3

Na mleku ugotować budyń wraz z cukrem. Ostudzić i schłodzić. Zmiksować go z margaryną i serkiem mascarpone. Przygotowanym kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. 

Smacznego!