Palma

Paszteciki z farszem z tartych ziemniaków

Paszteciki z farszem z tartych ziemniaków

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 70 g margaryny Palma
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • spora szczypta soli
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu pasztecików

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków startych na tarce
  • Około 200 g boczku lub wędzonej wędliny, np. Szynki
  • 1 cebula
  • Około 5 g margaryny Palma
  • Sól, pieprz biały, czosnek granulowany

Krok po kroku

KROK 1

Ze składników na ciasto zagnieść drożdżowe ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.

KROK 2

Na patelni rozpuścić Palmę, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną wędlinę, podsmażyć. Dodać starte ziemniaki, doprawić, podsmażyć około 15 minut, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

KROK 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zwinąć w rulon. Pociąć na paszteciki. Wierzch posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. 180C przez około 20 minut, na złoty kolor.