Palma

Pavlova z masą cappuccino 

Poziom trudności Trudny
Czas 3 godziny
Pavlova z masą cappuccino 

Składniki: 

Beza: 

4 białka  
300 g drobnego cukru  
1 łyżka soku z cytryny  
1 łyżka maki ziemniaczanej  

Krem: 

500 ml mleka  
200 g margaryny Palma  
150 g cukru  
2 żółtka 
2 łyżki mąki ziemniaczanej  
1 łyżka mąki pszennej   
5 łyżek kawy cappuccino 
Kakao do oprószenia wierzchu  

Krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać do nich po łyżce cukru, cały czas miksować, aż powstanie gładka, gęsta masa. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, zmiksować.  

 

Krok 2

Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować owalny kształt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150C na 20 minut, następnie zmniejszyć temp. Do 100C i suszyć bezę około 2 godziny. Wyjąć, ostudzić. 

Krok 3

Obydwie mąki, żółtka, kawę wymieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć dodać mieszankę z mąką, połączyć, zagotować. Ostudzić. Zmiksować z Palmą. Nałożyć krem na wierzch bezy, oprószyć kakao.  

i gotowe!