Palma

Pierniczki

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Pierniczki

Składniki: 

150 g cukru trzcinowego  

100 g miodu  

550 g mąki pszennej  

160 g Palmy  

100 g jogurtu naturalnego  

1 jajko  

1 żółtko  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

1 łyżeczka sody oczyszczonej  

2 czubate łyżki przyprawy do piernika  

Szczypta soli  

Lukier: 

1 białko 

160 g cukru pudru  

Krok po kroku

Krok 1

Cukier i miód umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. 

Do mąki dodać pokrojoną na kawałki Palmę, jajko, żółtko, sól, przyprawę do piernika, sodę i proszek.

Krok 2

Rozdrobnić palcami, dodać jogurt, zagnieść ciasto. Owinąć w folię, odstawić na min. 30 minut w temp pokojowej

Rozwałkować ciasto, wykrawać pierniczki. Piec w temp. 190°C przez około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).

Krok 3

Ostudzić.  

Białko wymieszać z cukrem pudrem, powstałym lukrem udekorować pierniczki.  

 

 

I gotowe!