Palma

Piernik staropolski

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Piernik staropolski

Składniki: 

150 g Palmy  

100 ml mleka  

120 g cukru trzcinowego  

70 g miodu  

300 g mąki chlebowej typ 750  

40 g mąki pszennej typ 450  

1 płaska łyżka kakao  

1 łyżeczka sody oczyszczonej  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

2 jajka  

Słoik powideł śliwkowych lub innej, dowolnej konfitury  

150 g gorzkiej czekolady  

1 łyżka Palmy  

Orzechy, skórka z pomarańczy do dekoracji

Krok po kroku

Krok 1

Palmę, mleko, cukier i miód podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia 

Krok 2

Mąki wymieszać z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika i kakao. Wlać mokre składniki, wbić jajka, wymieszać. Piec w temp. 180°C przez około 45 minut. Ostudzić 

Krok 3

Przeciąć ciasto wzdłuż na 3 części, przełożyć powidłami. Czekoladę rozpuścić z Palmą w kąpieli wodnej, polać wierzch i boki piernika. Udekorować orzechami i skórką z pomarańczy 

I gotowe!