Palma

Pizzerinki z salami i oliwkami

Pizzerinki z salami i oliwkami

320g mąki

21g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

130g wody

55g Palmy

salami

oliwki

½ kostki sera żółtego

ok. szklanka passaty pomidorowej

bazylia suszona

Krok po kroku

KROK 1

Do ciepłej wody dodać drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i wymieszać do rozpuszczenia się. Odstawić na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.

KROK 2

Do misy miksera dodać pozostałą mąkę, sól, jajko i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać chwilę i dodać rozpuszczoną i ostudzoną Palmę. Wyrabiać jeszcze przez ok. 10 minut.

KROK 3

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie, na podsypanym mąką blacie rozwałkować je na prostokąt i posmarować sosem pomidorowym. Ser żółty zetrzeć na tarce, oliwki i salami pokroić i wyłożyć wszystko na ciasto.

KROK 4

Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na ok. 3cm paski. Przełożyć je na papier do pieczenia i posypać suszoną bazylią.

Piec ok. 25 minut w 180 stopniach