Palma

Quiche ze szpinakiem i pomidorami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Quiche ze szpinakiem i pomidorami

Składniki: 

Ciasto: 
200 g mąki pszennej,
60 g Palmy,
1 żółtko,
około 4 łyżki wody,
szczypta soli.

Farsz: 
250 g jogurtu,
150 g szpinaku,
70 g szpinaku pociętego w paski,
2 jajka,
2 kulki mozzarelli (lub burraty).

Przyprawy:
sól, pieprz, pieprz cytrynowy, sok z cytryny, czosnek granulowany. 

Wierzch:
czerwone i żółte pomidory,
listki bazylii.

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez 30min. Rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do tarty.  

 

Krok 2

Pomidory pokroić w plastry.  Szpinak zblendować z jogurtem, doprawić. Dodać posiekany szpinak, jajka i wymieszać.  

 

Krok 3

Na spód ciasta położyć plastry mozzarelli lub burraty. Wylać szpinakowe nadzienie. Ułożyć plastry pomidorów, piec w temp. 190℃ przez około 35 minut. Posypać wierzch świeżymi listkami bazylii.  

Smacznego!