Palma

Rabarbarowa tarta tatin

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Rabarbarowa tarta tatin

Ciasto:  

200 g mąki pszennej  
100 g mąki krupczatki  
150 g cukru pudru  
200 g margaryny Palma  
1 jajko  
2 łyżki gęstego jogurtu  

Dodatkowo: 
Około 400 g gałązek rabarbaru  
150 g cukru trzcinowego  
30 g margaryny Palma  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.  

Krok 2

W naczyniu do zapiekania (na patelni) rozpuścić Palmę. Wsypać cukier trzcinowy, wymieszać, rozpuścić.  

Krok 3

Ułożyć gałązki rabarbaru, następnie przykryć rozwałkowanym, kruchym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 35 minut (na złoty kolor). Tuż po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasto, odwracając je dnem do góry. Świetnie smakuje na ciepło, podana z gałką lodów lub schłodzonym jogurtem.   

I gotowe!