Palma

Rogale świętomarcińskie

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Rogale świętomarcińskie

Składniki: 

Ciasto: 

500 g mąki  

200 ml ciepłego mleka  

50 g cukru  

60 g Palmy  

1 jajko  

1 łyżeczka suszonych drożdży  

Oraz 160 g Palmy do składania ciasta 

Masa makowa: 

300 g białego maku 

200 g cukru trzcinowego  

30 g rozpuszczonej Palmy 

1 łyżka miodu  

1 duże jajko 

70 g migdałów w płatkach  

70 g posiekanych rodzynek  

Lukier: 

20 g białka  

150 g cukru pudru  

Orzeszki lub migdały do posypania wierzchu  

Krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, jajko, mleko, wymieszać łyżką. Wlać roztopioną Palmę, zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min. 60 minut.  

Krok 2

Przygotować masę makową. Na patelni lub w garnku rozpuścić Palmę, dodać mak i cukier trzcinowy, wszystko podgrzewać, mieszając przez około 15 minut, aż cukier się rozpuści. Ostudzić masę. 

Dodać do niej żółtko i ubite na pianę białko. Wymieszać. Dodać miód, migdały w płatkach i rodzynki, wymieszać.  

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokąt, na środku ułożyć cienkie plasterki lub posmarować ciasto Palmą (40 g). Złożyć ciasto w kopertę, rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką. Na środku ponownie dodać 40 g Palmy, ponownie złożyć w kopertę i rozwałkować. Złożyć ciasto na zakładkę, na trzy części.

Włożyć do lodówki na 60 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na prostokąt. Pociąć na trójkąty. Nałożyć farsz, uformować rogaliki. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut (na złoty kolor). Lekko ostudzić.

Krok 4

Białko wymieszać z cukrem pudrem, polać rogaliki strużkami lukru i posypać orzechami. 

I gotowe!