Palma

Rolada z kajmakiem

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Rolada z kajmakiem

Składniki:

6 jajek 
150 g cukru 
50 g Palmy 
110 g mąki pszennej 
35 g kakako 
orzeszki ziemne 
1 puszka kajmaku 
250 g mascarpone  
200 g śmietany 30%  
1 śmietan fix 

Krok po kroku

Krok 1

Jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier.  Do gotowej masy dodajemy roztopioną Palme.  

Krok 2

Mąkę mieszamy z kakao, delikatnie dodajemy do masy.  Gotową masę wylewamy na blachę wyłożona papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut

Krok 3

Po tym czasie jeszcze ciepłą roladę przekładamy na szmatkę i zwijamy.  Ostudzoną roladę smarujemy kajmakiem, posypujemy pokrojonymi orzeszkami. Śmietanę ubijamy z mascarpone oraz śmietan fixem.  Smarujemy po kajmaku. Zwijamy. gotową roladę smarujemy kajmakiem i posypujemy orzeszkami. Chowamy do lodówki. Zajadamy. 

I gotowe!