Palma

Serce na Dzień Matki

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Serce na Dzień Matki

Składniki:  

Ciasto: 
14 jajek  
250 g cukru 
250 g mąki pszennej 
25 g roztopionej Palmy 
2 łyżeczki proszku do pieczenia    

Krem kokosowy:  
330 ml śmietanki 36%   
250 g serka mascarpone   
170 g cukru pudru   
100 g wiórków koksowych   

Polewa truskawkowa:  
350 g truskawek   
1 1/2 galaretki truskawkowej   
50 g cukru   

Dodatkowo: 
Truskawki i kokos w płatkach do dekoracji. 

Krok po kroku

Krok 1

Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopioną Palmę, wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min. W temp. 180°C. Ostudzić. Wykroić kształt serca i przeciąć biszkopt wzdłuż na pół. 

 

Krok 2

Truskawki zmiksować blenderem wraz z cukrem. Podgrzać na ogniu, aż masa stanie się gorąca. Dodać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.  Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać wiórki, wymieszać. Kremówkę ubić, dodać do serka, wymieszać.  

Krok 3

Biszkopt przełożyć kremem kokosowym, posmarować nim także boki i wierzch ciasta. Tężejącą galaretką polać połowę serduszka, drugą połowę posypać kokosem w płatkach. Udekorować truskawkami. Schłodzić w lodówce.