Palma

Sernik krówkowy

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Sernik krówkowy

Składniki spód:
200 g ciastek korzennych
50 g roztopionej Palmy

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
5 jajek
40 g budyniu w proszku
50 g roztopionej Palmy
150 ml śmietanki 30%
150 g cukru pudru
5-6 łyżek masy krówkowej, garść orzeszków

Krok po kroku

Krok 1

Ciastka blendujemy i mieszamy z roztopioną Palmą. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Krok 2

Masa serowa: Twaróg, jajka, cukier puder śmietankę, proszek budyniowy i roztopioną Palmę dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Masę wylewamy na spód. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.

Krok 3

Po upieczeniu nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut. Potem uchylamy lekko i schładzamy przez kolejne 40 minut. Po wystudzeniu smarujemy wierzch masą krówkową i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i orzeszkami. Smacznego!