Palma

Sernik na zimno z borówkami 

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Sernik na zimno z borówkami 

Składniki: 

Spód: 
250 g kakaowych herbatników 
120 g roztopionej Palmy 

Masa borówkowa: 
1 kg sera twarogowego w wiaderku 
300 g jogurtu naturalnego  
260 g cukru  
200 g borówek  

Masa jogurtowa:  
400 g jogurtu naturalnego  
80 g cukru  

Dodatkowo: 
50 g żelatyny rozpuszczonej w 100 g wody  
Borówki do dekoracji wierzchu  

Krok po kroku

Krok 1

Herbatniki pokruszyć, dodać Palmę, wymieszać, wsypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć, wstawić do lodówki na 15 minut.  

 

Krok 2

Wszystkie składniki na masę borówkową wymieszać (borówki zblendować). Wlać ¾ rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na ciasteczkowy spód.  

 

Krok 3

Wszystkie składniki na masę jogurtową oraz pozostałą żelatynę wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na masę borówkową, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.  Wierzch udekorować borówkami i opcjonalnie kwiatkami.  

Smacznego!