Palma

Sernik na zimno

Sernik na zimno

70g Palmy

200g herbatników lub ciastek owsianych

1kg mielonego sera

3 kopiaste łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

200g śmietanki 30%

1 łyżka żelatyny

2 galaretki truskawkowe

Woda

Truskawki

Krok po kroku

KROK 1

Palmę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować. Połączyć z Palmą, wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

KROK 2

Żelatynę wymieszać w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić do napęcznienia na parę minut. Śmietankę zagotować i dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia.

KROK 3

Ser przełożyć do miski i wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać lekko przestudzoną śmietankę z żelatyną i wymieszać. Masę serową wylać na spód z ciastek i wyłożyć truskawki.

KROK 4

Ostudzoną galaretkę wylać na ser i wyłożyć pozostałe pokrojone truskawki. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed wyjęciem z blaszki wykroić nożem wzdłuż rantu. Przechowywać w lodówce.