Palma

Sernik różany

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Sernik różany

Składniki:

Masa sernikowa:
1 ½ kg sera w wiaderku
200 g cukru pudru
100 g białej czekolady
80 g Palmy
40 g żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
Kilka łyżek naparu z kwiatów róży
Opcjonalnie kilka kropel soku z buraka do zabarwienia masy na różowo – naparu z róży
Płatki róży do dekoracji wierzchu

Spód:

230 g ciasteczek owsianych
40 g Palmy

Krok po kroku

Krok 1

Ciasteczka pokruszyć, dodać roztopioną Palmę, wymieszać, wyłożyć masą dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć.

Krok 2

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę umieścić w garnku wraz ze śmietanką i Palmą, rozpuścić, mieszając.

Krok 3

Ostudzić. Dodać stopniowo ser z wiaderka i cukier puder. Na koniec dodać żelatynę, wymieszać, podzielić na dwie części.

Krok 4

Do jednej dodać napar z róży i opcjonalnie kilka kropel soku z buraka, wymieszać. Wylewać na siebie naprzemiennie masę białą i różową (na ciasteczkowy spód). Przemieszać łyżką tworząc esy floresy na wierzchu sernika.

Krok 5

Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie stężeje. Udekorować wierzch płatkami różanymi.

I gotowe! Smacznego!