Palma

Sernik szpinakowy z malinami na orzechowym spodzie

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Sernik szpinakowy z malinami na orzechowym spodzie

Składniki: 

Spód: 
100 g pokruszonych herbatników, 
150 g orzechów laskowych bez skórki, 
40 g cukru trzcinowego, 
100 g margaryny Palma, 
szczypta soli. 

Masa serowa: 
1 kg sera twarogowego w wiaderku, 
250 g cukru, 
80-100 g świeżych liści szpinaku, 
40 g żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody, 
około 200 g świeżych malin. 
 

Dodatkowo: 
świeże maliny, 
2 limonki do dekoracji. 

Krok po kroku

Krok 1

Herbatniki i orzechy połączyć, zblendować. Dodać sól, cukier i Palmę, wymieszać. Wysypać na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do lodówki na min. 30 minut.

 

 

Krok 2

Ser, cukier i szpinak zblendować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.  

 

Krok 3

Na orzechowy spód wsypać maliny, wylać masę serową. Wyrównać, wstawić do lodówki na około 3 godziny. Gdy całkowicie stężeje, pokroić na porcje. Każdą udekorować plasterkiem limonki, maliną, posypać orzechami.  

I gotowe!