Palma

Sernik ucierany

Sernik ucierany

Ciasto:

3 żółtka

20 dag cukru

20 dag Palmy

6 łyżek śmietany 18%

40 dag mąki pszennej

4 łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg zmielonego białego sera

25 dag cukru pudru

15 dag roztopionej Palmy

2 jajka

3 białka

1 budyń śmietankowy ( 40g)

Krok po kroku

KROK 1

Ciasto:

Żółtka, cukier i Palmę utrzeć na gładką masę. Dodać śmietanę, mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszać do połączenia się składników. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.

KROK 2

Masa serowa:

Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki przełożyć do misy miksera i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać ubite wcześniej białka i delikatnie połączyć.

KROK 3

Powstałą masę serową przełożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Na masę serową wykładać łyżką pozostałą część ciasta.

KROK 4

Piec 75 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia się.