Palma

Sernik z agrestem

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Sernik z agrestem

Składniki: 

Kruche ciasto: 

250 g mąki pszennej 

120 g margaryny Palma  

100 g cukru pudru  

1 jajko  

½ łyżeczki proszku do pieczenia  

½ łyżeczki soli  

Masa sernikowa: 

1 kg sera w wiaderku  

220 g cukru  

220 ml mleka  

100 g roztopionej margaryny Palma  

1 budyń waniliowy + 1 łyżką mąki ziemniaczanej  

3 jajka  

Około 400 g świeżego agrestu  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto.

1/3 część ciasta odkroić i włożyć do zamrażarki. Pozostałą część schłodzić w lodówce przez 30 minut.  

Krok 2

Wszystkie składniki na masę serową wymieszać ze sobą.  

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki blaszki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Krok 3

Wylać masę serową. Na wierzch nałożyć agrest oraz starte na tarce ciasto z zamrażarki.

Piec w temp. 170C przez około 50 minut (na złoty kolor). Ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.  

I gotowe!