Palma

Sernik z żurawiną 

Sernik z żurawiną 

Ciasto kruche: 

  • 170 g mąki kokosowej  
  • 100 g mąki pszennej  
  • 90 g cukru pudru  
  • 120 g Palmy  
  • 1 jajko  
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli 
     

Masa serowa: 

  • 1 kg sera w wiaderku  
  • 250 g cukru 
  • 60 g Palmy (roztopionej)   
  • 3 jajka  
  • 1 budyń śmietankowy  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • Około 300 g świeżej żurawiny  

Kruszonka: 

  • 100 g mąki kokosowej  
  • 40 g mąki krupczatki  
  • 100 g cukru pudru  
  • 100 g margaryny Palma
       

Lukier: 

  • 1 szklanka cukru pudru  
  • 1-2 łyżeczki soku z buraka   

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce.  Składniki na kruszonkę wymieszać, rozgnieść palcami i również schłodzić w lodówce.  Przygotować masę serową. 150 g żurawiny umieścić w garnuszku, podgrzewać na dużym ogniu aż lekko zmięknie i zacznie pękać. Zmiksować ją blenderem. Dodać do sera, zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki: cukier, mąkę, budyn, Palmę i jajka, wymieszać łopatką.  

Krok 2

Dno i około 1 cm boków tortownicy wyłożyć kruchym ciastem. Wlać masę serową. Nałożyć pozostałą, świeżą żurawinę w całości. Przysypać kruszonką. Piec w temp. 170C przez około 50 minut (jeśli wierzch zacznie się za bardzo przypiekać, należy osłonić go folią aluminiową). Ostudzić i schłodzić w lodówce.  

Krok 3

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i polać strużkami lukru.