Palma

Szarlotka z bezą

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Szarlotka z bezą

Składniki:

Ciasto

130 g mąki pszennej 

2 żółtka 

75 g Palmy 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki cukru pudru 

Beza

1 kg jabłek 

3 łyżki mąki ziemniaczanej 

2 łyżki cukru 

3 białka 

150g cukru drobnego 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Krok po kroku

Krok 1

Z powstałych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je. Formę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem. Wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Krok 2

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni podlane wodą. Kiedy się uprażą dodajemy cukier oraz mąkę. Chwilę gotujemy i wylewamy na podpieczony spód.

Krok 3

Białka ubijamy, dodajemy cukier po łyżce, stopniowo. Pod sam koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy na jabłka i pieczemy w 150 stopniach przez 50 minut. Studzimy. Smacznego!

I gotowe!