Palma

Szarlotka z galaretką

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Szarlotka z galaretką

Składniki:  


400 g mąki

200 g Palmy

5 żółtek

80 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek

1 galaretka cytrynowa

Krok po kroku

Krok 1

W misce mieszamy ze sobą: 400 g mąki, 200 g Palmy, 5 żółtek, 80 g cukru pudru oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, następnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Krok 2

Ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich wykładamy na spód blaszki, dziurkując widelcem.

Krok 3

Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy galaretkę cytrynową i podsmażamy. Wykładamy na dno blaszki i równomiernie rozkładamy jabłka. Drugą część ciasta ścieramy na tarce, tworząc kruszonkę.

Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku.

Smacznego!