Palma

Szarlotka z lodami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Szarlotka z lodami

Składniki

Ciasto:
320 g mąki krupczatki
200 g margaryny Palma
180 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie: 2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
1 1/2 kg jabłek
200 g cukru
1 łyżka margaryny Palma
Opcjonalnie cynamon

Kruszonka:
80 g mąki krupczatki
80 g margaryny Palma
80 g cukru pudru

Dodatkowo:
Lody do podania

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, dodać wodę). Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Krok 2

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić Palmę, dodać jabłka i cukier. Dusić na wolnym ogniu aż jabłka zmiękną. Na koniec można dodać cynamon. Ostudzić.

Krok 3

Za składników na kruszonkę rozgnieść placami kruszonkę. Schłodzone ciasto podzilić na dwie części, rozwałkować. Pierwszą wyłożyć dno i boki blaszki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180C przez około 50 minut (na złoty kolor). Podawać z lodami.

Smacznego!