Palma

Tarta borówkowa

Tarta borówkowa

Składniki: 

250 g mąki pszennej 
5 łyżek cukru 
150 g Palmy 
1 jajko 
100 g borówek 
250 g mascarpone 
200 ml śmietanki 30% 
galaretka malinowa 
50 ml wrzątku 

Krok po kroku

Krok 1

Mą, cukier, jajko oraz Palme wykładamy na blat. Z powstałych składników zagniatamy ciasto.

Krok 2

Wkładamy w woreczek i na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie rozwałkowujemy. Formę na tartę smarujemy Palmą, wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 30 minut.

Krok 3

Borówki blendujemy. Mascarpone ubijamy ze śmietanką. Dodajemy do borówek. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Dodajemy małym strumieniem do masy i miksujemy. Mase wykładamy na upieczony spód. Dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

I gotowe!