Palma

Tarta camembert

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Tarta camembert

Ciasto: 

150 g mąki krupczatki  
100 g zmielonych orzechów włoskich  
150 g margaryny Palma  
1 jajko  
1 żółtko  
2 łyżki gęstej śmietany 18% 
½ łyżeczki soli  

Dodatkowo: 

250 g serka camembert naturalnego  
150 g suszonej żurawiny  
100 g cukru  
250 ml wody  
1 łyżka mąki ziemniaczanej  
Około 70 g orzechów włoskich lub pekan  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut.  

Krok 2

Żurawinę, cukier i wodę zagotować. Gotować około 15-20 minut na wolnym ogniu aż żurawina zmięknie. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, zagotować. Ostudzić.  

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki blaszki na tartę. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Nałożyć pokrojony na kawałki camembert, żurawinę, posypać orzechami. Można dodatkowo lekko oprószyć solą. Piec w temp. 180C przez około 30 minut (na złoty kolor).