Palma

Tarta cytrynowa

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Tarta cytrynowa

Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej,
70 g cukru pudru,
125 g Palmy,
1 jajko.

Nadzienie cytrynowe:

5 jajek,
150 g drobnego cukru do wypieków,
80 ml soku z cytryny,
skórka starta z 2 cytryn,
180 ml śmietany kremówki.

Krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto zagnieć do połączenia składników. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o jednolitej grubości i wypełnij nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.

 

 

Krok 2

W międzyczasie przygotuj nadzienie. W dużej misce wymieszaj trzepaczką jajka, cukier, sok z cytryn i skórkę cytrynową. Dodaj śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wstaw do lodówki.

Krok 3

Spód kruchego ciasta nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego obciążające groszki do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij papier z groszkiem i piecz kolejne 10 minut.

 

 

Krok 4

W międzyczasie podgrzej lekko masę cytrynową (temperatura letnia). Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i obniż temperaturę do 140°C. Przełóż masę cytrynową na kruchy spód i włóż z powrotem do piekarnika na 25-30 minut.

I gotowe!