Palma

Tarta cytrynowa

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Tarta cytrynowa

Ciasto:  

300 g mąki krupczatki 
200 g margaryny Palma  
120 g cukru pudru  
1 jajko  
2 łyżki kwaśnej śmietany  
Skórka otarta z 1 cytryny  
½ łyżeczki proszku do pieczenia  
Szczypta soli  

Masa cytrynowa:  

400 g serka sernikowego lub ricotty  
180 g cukru  
3 jajka  
sok z 2 cytryn + skórka z nich otarta  
3 łyżki mąki ziemniaczanej  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, wstawić do lodówki, schłodzić przez 30 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim dno foremki na tartę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiec przez 10 minut.  

Krok 2

Wszystkie składniki na masę cytrynowo-serową wymieszać.  

Krok 3

Masę wylać na podpieczony spód. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 35-40 minut (na złoty kolor). Ostudzić. Udekorować plasterkami cytryny, oprószyć cukrem pudrem.  

i gotowe!