Palma

Tarta czekoladowa z jagodami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Tarta czekoladowa z jagodami

Składniki: 

Ciasto: 
300 g mąki pszennej,  
150 g Palmy, 
80 g cukru pudru,  
20 g kakao, 
100 g resztek czekolady (posiekanych),  
Szczypta soli. 

Frużelina jagodowa: 
200 g jagód, 
100 g cukru, 
1 łyżka mąki pszennej. 

Krem budyniowy: 
200 g Palmy, 
1 budyń śmietankowy, 
400 ml mleka, 
170 g cukru. 

Dekoracja: 
borówki lub jagody, 
listki mięty.  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim foremkę na tartę, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut. Ostudzić.

 

Krok 2

Jagody, cukier i mąkę wsypać do garnuszka. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się gotować i zgęstnieje. Ostudzić.

 

Krok 3

Budyń ugotować na mleku wraz z cukrem, ostudzić. Zmiksować z Palmą. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego.

 

Krok 4

Na ostudzony spód tarty wyłożyć frużelinę jagodową. Za pomocą rękawa nałożyć dekoracyjnie krem budyniowy. Wierzch udekorować borówkami i listkami mięty.

I gotowe!