Palma

Tarta dyniowa z miodem i pomarańczą 

Tarta dyniowa z miodem i pomarańczą 

Ciasto: 

250 g mąki  

100 g orzechów włoskich  

100 g cukru pudru  

1 jajko  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

Szczypta soli  

Nadzienie: 

200 g serka kanapkowego  

250 g puree z dyni  

50 g margaryny Palma 

50 g miodu  

80 g cukru trzcinowego  

40 g mąki ziemniaczanej  

2 jajka  

1 łyżka cynamonu  

Dekoracja: 

1 pomarańcza  

2 łyżki cukru trzcinowego  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki okrągłej foremki.

Krok 2

Do rondelka dodać Palmę, miód i cukier trzcinowy, rozpuścić i gotować około 5 minut. Lekko ostudzić.  

Do miski dodać serek, puree z dyni, mąkę ziemniaczaną, cynamon, żółtka i ostudzoną masę miodową. Wymieszać. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać masę na kruche ciasto 

Krok 3

Pomarańczę obrać pokroić w plastry. Ułożyć na wierzchu tarty, posypać cukrem pudrem.  

Całość piec w temp. 175°C przez około 50 minut (na złoty kolor). Ostudzić. Kroić po wystydzeniu.  

 

I gotowe!