Palma

Tarta gruszkowa

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Tarta gruszkowa

Składniki: 

Ciasto: 

200 g mąki pszennej  

80 g cukru pudru  

150 g margaryny Palma  

1 jajko  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

½ łyżeczki soli 

Masa migdałowa: 

100 g margaryny Palma  

100 g drobnego cukru  

150 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórki)  

3 jajka  

Dodatkowo: 

4 gruszki podobnej wielkości  

3 łyżki cukru trzcinowego  

2 kawałki kory cynamonu  

2-3 ziarna kardamonu  

500 ml wody  

Cukier puder do oprószenia tarty  

Krok po kroku

Krok 1

Gruszki obrać. Wodę, cukier, kardamon i cynamon zagotować. Włożyć gruszki i gotować całość około 10 minut (w zależności od stopnia dojrzałości gruszek powinny być miękkie, ale nie rozpadać się).

Wyjąć z zalewy, ostudzić. Przekroić na połówki, a następnie naciąć na każdej połówce cieniutkie paski.   

Krok 2

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę 

 

Krok 3

Palmę zmiksować mikserem wraz z cukrem. Wbić po jednym jajku, miksować. Dodawać partiami mąkę migdałową, całość zmiksować. Masę wyłożyć na surowe, kruche ciasto. Na wierzch nałożyć gruszki.

Piec w temp. 170C przez około 40-45 minut (na złoty kolor). Ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem 

I gotowe!