Palma

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami

200g mąki

130g Palmy

65g cukru pudru + do posypania

1 żółtko

budyń waniliowy

500ml mleka

3-4 łyżeczki cukru z wanilią

truskawki

Krok po kroku

KROK 1

Mąkę, Palmę, żółtko i cukier wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Schować do lodówki do schłodzenia.

KROK 2

W międzyczasie w garnku zagotować ¾ mleka, a w pozostałej części rozmieszać budyń i cukier z wanilia. Wymieszany proszek i cukier wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Ostudzić.

KROK 3

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia. Przełożyć na blaszkę, nadmiar obciąć a całość nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem i wsypać kulki ceramiczne dla obciążenia. piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

KROK 4

Na ostygnięte ciasto wyłożyć budyń, pokrojone w ćwiartki truskawki i posypać cukrem pudrem.