Palma

Tarta z cukinią

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Tarta z cukinią

Składniki:

Ciasto kruche:
220 g mąki pszennej,
100 g Palmy,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie),
1 jajko.

Nadzienie:
600 g cukinii pokrojonej w plastry,
1 duża cebula, posiekanej w drobną kostkę,
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
3 duże jaja,
150 ml śmietany 30%,
60 g sera cheddar, startego,
sól morska, świeżo zmielony pieprz,
1 łyżka oliwy.

Krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto krótko zagnieć. Uformuj spłaszczoną kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o równej grubości. Wyłóż nim formę na tartę o średnicy 25 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego obciążające groszki do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. Następnie zdejmij groszki oraz papier i piecz spód przez 10 minut.

Krok 3

Gdy spód do tarty jest w piekarniku, przygotuj nadzienie. Cebulę, czosnek i cukinię podsmaż na łyżce oliwy przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj śmietanę, jaja, cheddar, sól i pieprz. Na podpieczony spód wyłóż warzywa i zalej masą śmietanowo-serową. Piecz przez 30 minut.

Smacznego!