Palma

Tarta z kurkami

Tarta z kurkami

Składniki: 

Ciasto: 

250 g mąki pszennej 

120 g margaryny Palma  

1 jajko  

½ łyżeczki proszku do pieczenia  

½ łyżeczki soli  

Farsz: 

300 ml śmietanki 30 % 

200 g kurek  

100 g tartego sera żółtego np. cheddar  

50 g tartego parmezanu  

1 cebula  

3 jajka  

1 łyżka oliwy  

½ łyżeczki soli 

Po 1 łyżeczce: suszonych ziół prowansalskich, suszonego czosnku w płatkach lub granulowanego, rozmarynu, czarnego pieprzu.  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty.

Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut.

Krok 2

Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na oliwie. Dodać kurki, podsmażyć przez 7-10 minut, aż woda z grzybów odparuje.

Śmietankę, jajka i przyprawy oraz obydwa rodzaje sera wymieszać.  

Krok 3

Na podpieczony spód tarty wlać masę jajeczno-śmietanową, nałożyć kurki. Całość wstawić do piekarnika, piec przez 35 minut w temperaturze 170°C.

Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić, następnie pokroić.

I gotowe!