Palma

Tarta z pieczonym batatem

Tarta z pieczonym batatem

Kruche ciasto

200 g mąki pszennej typ. 450 lub typ. 500

125 g margaryny Palmy ( pół kostki)

1 żółtko jajka

łyżka kwaśnej śmietany 18%

szczypta soli, cukru

Farsz

Batat (słodki ziemniak) około 500 – 600 g

Główka czosnku

1 czerwona papryka

1/3 szklanki oleju Beskidzkiego

200 g tartej mozzarelli

1 jajko

Sól, pieprz do smaku

mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, bazylia

kilka plastrów szynki Parmeńskiej

Krok po kroku

KROK 1

Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, posiekać nożem, dodać żółtko, sól i cukier, oraz kwaśną śmietanę. Wszystko zagnieść, ulepić w kule i schłodzić w lodówce ok 30 minut do godziny.

KROK 2

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy w kształt koła o średnicy nieco większej niż foremka, którą wcześniej od środka dokładnie smarujemy Palmą. Na koniec ugniatamy palcami ciasto w miejscach złączeń, dno nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Spód podpiekamy 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika.

KROK 3

W misce łączymy olej Beskidzki z mieszanką ziół, solą i pieprzem. Obrane bataty kroimy w średniej grubości plastry i dokładnie łączymy z mieszanką ziół. Na blachę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy bataty, główkę czosnku przekrojoną na pół i paprykę w całości. Pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra/dół w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut do miękkości warzyw.

KROK 4

Bataty, wyciśnięty czosnek, paprykę obraną ze skórki z usuniętym gniazdem nasiennym, jajko, wszystko razem miksujemy na gładką masę w kielichu blendera lub też blenderem ręcznym.

Masę batatową wylewamy na upieczony wcześniej spód. Startą mozzarellą i pokrojoną szynką posypujemy górę tarty.

KROK 5

Formę ponownie umieszczamy w nagrzanym piekarniku z opcją pieczenia góra/dół temperatura 180 stopni, na środkowej półce. Pieczemy przez około 30 minut