Palma

Tartaletki z owocami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Tartaletki z owocami

Składniki: 

Ciasto: 
300 g mąki pszennej . 
160 g margaryny Palma , 
100 g cukru pudru , 
3 żółtka, 
szczypta soli,  
2 łyżki Palmy, 
3 łyżki bułki tartej. 

Nadzienie: 
350 g serka mascarpone , 
Około 70 g cukru pudru,  
2 łyżki soku z cytryny, 
skórka otarta z cytryny, 

Dekoracja: 
sezonowe owoce: maliny, borówki, morele, brzoskwinie/nektarynki, 
posiekane pistacje.  

Krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim foremki do tartaletek (uprzednio posmarowane Palmą i oprószone bułką tartą).

Krok 2

Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temp. 190°C przez około 15 minut, na złoty kolor. Ostudzić.  

 

Krok 3

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nałożyć do tartaletek. 

Krok 4

Wierzch udekorować owocami wg uznania, posypać posiekanymi pistacjami.  

Smacznego!