Palma

Tiramisu z jabłkami

Tiramisu z jabłkami

Składniki:  

Krem:  
250 g serka mascarpone, 
150 g cukru pudru, 
2 żółtka, 
karmel. 

Karmel: 
100 g cukru, 
35 g Palmy, 
50 ml śmietanki 30%.   

Jabłka:  
3-4 jabłka, 
2-3 łyżki cukru trzcinowego, 
15-20 g Palmy.  

Dekoracja:  
1 jabłko, 
120 g cukru białego, 
100 g wody.  

Dodatkowo: 
podłużne biszkopty (około 300g),  
około 200 ml naparu z kawy.  

Krok po kroku

Krok 1

Jabłko przeznaczone do dekoracji pokroić w cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem na dużym ogniu aż zacznie wrzeć i powstanie z niej syrop. Zanurzyć w nim plastry jabłka i gotować 10 minut. Wyjąć na papier do pieczenia. Ostudzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 7 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Zdjąć na kratkę kuchenną, ostudzić. 

Krok 2

Przygotować karmel. Cukier podgrzewać w garnku do rozpuszczenia. Gdy cały się rozpuści zdjąć z ognia, dodać Palmę, wymieszać. Wlać śmietankę, mieszając. Ostudzić i schłodzić.  

Krok 3

Żółtka przeznaczone na krem zmiksować z cukrem pudrem, postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i miksować jeszcze około 5 minut. Zdjąć, ostudzić. Wymieszać z mascarpone, na koniec dodać ostudzony karmel. Całość wymieszać i schłodzić w lodówce.   

Krok 4

Jabłka obrać, pokroić na półplastry. Na patelni rozpuścić Palmę, wsypać jabłka, dodać cukier. Całość prażyć kilka minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Ostudzić.  

Krok 5

Biszkopty namoczyć w kawie, ułożyć na dnie foremki. Nałożyć część jabłek i część kremu. Powtórzyć dwa razy, tworząc warstwy tiramisu. Wierzch oprószyć kakao, ułożyć plastry jabłka.  

Smacznego!